Zelf een sloopauto kopen?

Het kopen van een sloopauto is eigenlijk maar voor één doeleinde interessant en dat is voor het gebruik van onderdelen. Een sloopauto heeft nauwelijks enige waarde en wordt meestal voor een bedrag variërend tussen € 50 en € 100 opgekocht van een eigenaar.

Vervolgens wordt de ‘sloopauto’ (vaak een schadeauto) afgevoerd naar de autosloperij. Vanaf deze verzamelplaats worden sloopauto’s uiteindelijk (doorgaans) afgevoerd naar verwerkingsplaats, alwaar de auto van onderdelen en vloeistoffen wordt ontdaan. Hierna wordt de auto dan echt verwerkt tot metaalbrokken om vervolgens weer gebruikt te worden voor diverse doeleinden.

Oude occasion kopen

Automonteur-hobbyisten, die over ruimte en materiaal beschikken, willen nog wel eens zeer oude auto’s, of voormalige schadeauto’s te koop aanbieden die zij zelf grondig hebben opgeknapt. Hoe weet u nu exact of u met een voormalige schadeauto te maken hebt?

Schadeauto’s kunnen een zgn. “Wok-melding” krijgen. Dit houdt in dat deze auto’s APK zijn afgekeurd (WOK: Wacht Op Keuren) maar wel in het bezit mogen zijn van een particulier of garage. Dergelijke motorvoertuigen mogen niet op de openbare weg rijden, of erlangs geparkeerd staan. Daarnaast bestaan er nog meer restricties omtrent deze status.

Hoe u weet of u te maken hebt met een ‘WOK auto’, of een voormalige ‘WOK auto’ is relatief eenvoudig te achterhalen. Door ‘KentekenCheck.nl’ te bezoeken kunt u een overzicht opvragen van de volledige schadehistorie van de betreffende auto. Laat hiervoor een gratis wokmelding uitvoeren op de site.

Informatie auto achterhalen

Buiten de gehele schadehistorie van een motorvoertuig, kunt u nog meer gegevens achterhalen van een auto. Hoeveel eigenaren heeft de auto bijvoorbeeld gehad? Is de auto eerder te koop geweest via bijvoorbeeld Autoplaza of Marktplaats? Maar ook technische gegevens en prestatieoverzichten kunt u moeiteloos achterhalen via KentekenCheck.nl.

Weet wat u koopt

Een juist beeld van een auto krijgen is van grote meerwaarde, vooral wanneer het oude, maar relatief dure occasions betreft (denk aan duurdere automerken vanaf 10 jaar).

  • U hebt een correcter beeld van de mogelijkheden en zwakheden van de betreffende auto
  • U kunt beter inschatten of de vraagprijs wel conform de staat van de auto is

Als aspirant koper staat u steviger in uw schoenen indien u al wat vooronderzoek hebt uitgevoerd. Wellicht bespaard u zichzelf tijd en moeite om de betreffende auto überhaupt te bezichtigen, want met voorkennis kunt u vooraf al een duidelijker oordeel vellen of deze auto het bezichtigen waard is.

#Tip: Vraag daarom, voordat u een afspraak maakt, eerst om het kentekennummer van de auto.