Wel 30 procent belastingvoordeel bij het invoeren van een tweedehands auto.

BPM in uw voordeel.

Bij de aanschaf van een gebruikte auto in het buitenland bent u in de regel goedkoper uit in vergelijk met het kopen van hetzelfde type wagen in Nederland, omdat er in het buitenland geen BPM (Belasting Personenauto en Motorrijwielen) wordt geheven. Dit voordeel kan rond de 30 procent bedragen, aangezien de BPM over de restwaarde van het automobiel wordt berekend.

Waarover wordt de BPM geheven?


Het bedrag dat u aan BPM moet betalen is afhankelijk van de leeftijd van de auto alsmede van de uitstoot aan CO2. Op het internet bieden veel bedrijven en instanties rekenmethoden aan om tot de bepaling van het BPM bedrag te komen. Verder dan schattingen wordt u niet geholpen. Als u de preciese heffing te weten wilt komen, dient u het desbetreffende bedrijf of instantie uit te nodigen om dit voor u te doen. En dat is uiteraard tegen betaling.

Het gunstige BPM tarief.


Er zijn twee BPM tarieven in omloop, het oude / historische tarief en het huidige / actuele tarief. Welk van deze twee rekenwijzen het meest gunstig voor u uitvalt, door het vergelijk van het Bruto BPM bedrag tussen het oude en het nieuwe tarief, is te bepalen aan de hand van de volgende lijst met criteria:

 • De CO2 uitstoot, roetfilter, fijnstofuitstoot, euro 6 norm
 • Energielabel, al dan niet hybride
 • De eventuele accesoires die buiten de berekening kunnen blijven

Korting op de bruto BPM


Na het vaststellen van het bruto BPM bedrag kunt u vervolgens de korting berekenen door afschrijving aan de hand van een koerslijst, een taxatierapport of forfortaire tabel. U kunt de voor u meest voordelige methode kiezen. Deze keuze is definitief en kan later niet gewijzigd worden.

 • Koerslijst.
  Gebruik een recente Nederlandse koerslijst voor het aantonen van de waarde van het voertuig. Een eventuele kilometercorrectie is mogelijk van toepassing (bron: EasyImport.nl).
 • Taxatierapport.
  Een erkende taxateur heeft niet langer dan een maand geleden, de waarde bepaald voor een auto met normale gebruiksschade en die niet in een koerslijst voorkomen.
 • Forfortaire tabel.
  De ouderdom van het gerbuikte voertuig wordt bepaald aan de hand van
  een nauwkeurige tabel.

Het bepalen van de bruto BPM, de keuze tussen het historische en het actuele BPM tarief, alsmede de keuze voor het bepalen van de kortings methode, wordt uitgebreid uit de doeken gedaan inclusief rekenvoorbeelden op de website van de belastingdienst: Belastingdienst.nl

Het is meer dan de moeite waard om u in te lezen in de BPM materie. Heeft u geen gelegenheid dit zelf te doen, dan zijn er voldoende adressen te vinden op het internet die dit graag van u overnemen.