Wat gebeurt er bij een APK keuring?

Een APK check is bij wet verplicht in heel Europa. In Nederland is het de RDW (Rijksdienst Wegverkeer) welke verantwoordelijk is voor de APK keuring. Echter, het is niet het RDW zelf dat de uiteindelijke controle uitvoert, dit gebeurt door gecertificeerde garagebedrijven. Het RDW heeft simpelweg niet de mankracht en kennis om elke in Nederland rijdende auto te keuren. De verschillende garagebedrijven hebben dat natuurlijk wel. Wel is de RDW verantwoordelijk voor de handhaving van de APK. Op basis van de beschikbare data en informatie controleert men, al dan niet automatisch, of een APK verlopen is. Zodra de afloopdatum dichterbij komt krijgt de bezitter van de auto een brief thuisgestuurd. Enfin, genoeg over wie verantwoordelijk is voor de APK keuring en meer over datgene wat men controleert bij de controle.

Wat controleert men tijdens de APK check?

De APK check is bedoeld om de auto te controleren op milieu en veiligheid gerelateerde zaken. Deze controle wordt uitgevoerd door zogenaamde APK keuringsinstellingen, door het RDW gecrediteerde bedrijven die een controle uit mogen voeren. De APK regelgeving is zo opgezet dat de gehele auto wordt gecontroleerd en dat alle eisen om door de keuring heen te komen duidelijk zijn. http://www.apk-autokeuring.nl/apk-keuring/ kun je de complete lijst met apk-keuringseigen vinden.

  • Hier op https://rnwonderweg.nl geef ik een kort overzicht zodat jij je een beeld kunt vormen over de APK check.
  • De ruiten – zonder goede, schonen en sterke ruiten is het gevaarlijk om in de auto te rijden. Daarom controleert de monteur de ruit op eventuele schade en problemen.
  • De spiegels – zonder goede spiegels is het gevaarlijk om deel te nemen aan het verkeer. Gedurende de apk controle bekijkt de monteur in welke staat de spiegels zich verkeren.
  • De verlichting – heb je wel eens iemand in het donker zien rijden met een kapotte autolamp? Dan weet je hoe slecht iemand te zien is die zonder licht rijd. De monteur controleert daarom of de verlichting goed functioneert.
  • De remmen – niet geheel onbelangrijk is dat een auto goed en snel kan remmen. Daarom wordt er tijdens de APK keuring veel aandacht besteed aan het controleren van de remmen
  • De stuurrichting – een auto moet snel en goed kunnen sturen, de monteur maakt daarom een rondje in de auto om te kijken hoe de auto stuurt en reageert.

De auto die wordt gekeurd moet op alle punten ‘slagen’ om het predikaat veilig te krijgen. Indien een auto mankementen heeft waardoor de APK niet wordt gehaald kan dit door de garage vaak eenvoudig worden verholpen. Helaas komt het soms voor dat het te duur wordt om een auto te laten keurenMocht je meer informatie willen over de APK keuring dan kun je deze website bezoeken. Daar vind je meer informatie over de eisen en andere gerelateerde zaken.

Besef goed dat de APK wettelijk verplicht is in Nederland en de rest van Europa. Laat je auto dan ook op tijd keuren om boetes te voorkomen. Een APK check heb je al voor een paar tientjes.