Waarom marifoon kopen?

Zit u te twijfelen over welke marifoon u moet kopen? Dan bent u bij het juiste adres. In deze blog zullen we uitleggen welke marifoon u het best kan kopen, welke marifoon bij welk schip, marifoon kopen met AIS en is een eigenlijk marifoon verplicht?

Is een marifoon verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om een marifoon te hebben als u een kleine boot vaart. In Nederland geld dit alleen voor boten langer dan 20 meter. In België geld dit voor boten langer dan 7 meter. Een marifoon is ook verplicht als u een radar op uw boot heeft. Mocht u de gedachte hebben dat een mobiele telefoon een goede vervanger is van een marifoon heeft u het fout. Op het water gebruiken wij marifoons omdat u niet altijd even goed bereikbaar zult zijn met een mobiele telefoon op het water. Een marifoon is dat wel. Een marifoon is een zeer handig apparaat op het water. De Marifoon word gezien als een van de veiligste dingen die je aan boord kan hebben op een boot. Deze gebruik je namelijk om te communiceren met andere schepen. Zo kunnen schippers goed met elkaar rekening houden en goede afspraken maken.

Welke marifoon moet ik kopen?

Er zijn twee verschillende types marifoons. Je hebt vaste marifoons en handmarifoons. Vaste marifoons zijn een stuk duurder dan handmarifoons en hebben meer bereik. Schippers gebruiken vaste marifoons op zee en binnenwateren. Handmarifoons worden alleen gebruikt in binnenwateren. Dit omdat handmarifoons een stuk minder bereik hebben. De voordelen van een handmarifoon is dat hij een lange accuduur heeft en een stukje goedkoper is dan een vaste marifoon. Ook blijft een handmarifoon drijven mocht hij een keer overboord vallen. Voor een vaste marifoon heb je het certificaat Marcom-b nodig.

Zendvermogen marifoon

Zendvermogen is ook een belangrijk onderwerp om te bespreken. Een hoog zendvermogen kan namelijk zorgen voor storingen. Het zendvermogen kan je aflezen op de marifoon zelf. Op de meeste marifoons gebeurd het aanpassen van het zendvermogen niet automatisch. In de binnenvaart mag je je zendvermogen op maximaal 1 watt zetten. Op zee is het maximum 25 watt.

Marifoon kopen voor kleine schepen

Voor kleine schepen kan je het best een instapmodel aanschaffen. Dit komt omdat er in de meeste gevallen niet genoeg ruimte is om een marifoon te installeren. Het instapmodel is het best als je toch gebruik wil maken van de functies van een moderne marifoon. Deze modellen hebben vaak wat makkelijkere afmetingen en hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Marifoon kopen voor grote schepen

Voor grote schepen kan je het best een uitgebreider model aanschaffen. Naast het feit dat je gebruik kan maken van alle moderne functies, krijg je hier ook extra opties bij. Een voorbeeld hiervan is een extra handset. Deze extra handset kan je gebruiken als intercom. Ook kan je deze koppelen aan een externe speaker.

Marifoon kopen met AIS

Er is ook een mogelijkheid om een marifoon met AIS te kopen. AIS betekend Automatic Identifaction System. Deze functie word gebruikt om schepen op het water te identificeren. Deze schepen worden dan weergegeven op de marifoon.