Lekke band op de motor voorkomen: zo doe je dat

Veel motorrijders zullen het vast hebben meegemaakt tijdens hun motorreis: een lekke band. Dat is natuurlijk niet prettig, maar je kunt van tevoren maatregelen nemen om een lekke band tijdens je rit of motorvakantie te voorkomen. Echter moet je eerst weten wat de redenen zijn waarom er een lekke band op je motor kan ontstaan.

Rijden met te zachte of te harde banden

Een te hoge luchtdruk in je banden kan op de lange termijn leiden tot slijtage van je banden. Met een te harde band verklein je het contact met de weg en daardoor heb je minder grip. Een zachte band is gevaarlijker dan een harde band. Banden slijten veel sneller en in de ergste gevallen wordt de motor onhandelbaar in situaties waar je moet remmen of uitwijken en kan je motor slecht bestuurbaar worden. Daarom is het aan te raden om nooit te gaan rijden met een te hoge of te lage bandenspanning.

Het doorboren van scherpe voorwerpen

De meest voorkomende oorzaak van lekke banden is schade door scherpe of puntige voorwerpen op de weg. Denk aan spijkers, glas of metaalresten met scherpe randen. Daarom is het aan te raden om altijd alert te zijn op de weg en niet te rijden over puin of afval. Rijd niet onnodig over de vluchtstrook, want de kans dat daar rommel ligt is veel groter.

Tip: een bandenreparatieset voor je motor is altijd handig om bij je te hebben. Zo kun je bij een lekke band zelf de band (tijdelijk) repareren.

Banden behandelen met Ride On gel

Ride On kun je zien als een balanceergel en high tech bandenafdichtingsmiddel tegelijk. De Ride On gel vormt een beschermende coating over de binnenzijde van je banden. Deze coating is ontzettend sterk en zorgt ervoor dat je banden zelf reparerend zijn. Komt er een gaatje door een scherp voorwerp, dan duwen de spanning in de band en de centrifugale krachten van het wiel de Ride On gel naar het gat en wordt het gedicht. Ride On kun je gebruiken voor een band met of zonder binnenband.

Vervang banden met scheuren altijd

Is een van je banden lek door bijvoorbeeld een scherp voorwerp, dan is het altijd belangrijk om door een ervaren monteur of specialist vast te laten stellen of de band vervangen dient te worden. Een reparatiemethode zoals Ride On kan een lek permanent afdichten, maar iedere reparatie is een tijdelijke oplossing. Heb je een scheur in je band, dan is het advies om er naar te laten kijken door een ervaren monteur en eventueel de band te laten vervangen.