Mensen vragen zich vaak af wat dat groene kenteken op een auto precies is, dit is het handelaarskenteken. Niet te verwarren met het blauwe kenteken welke door taxi’s gebruikt wordt! Dit speciale kenteken wordt gebruikt door autobedrijven voor auto’s in hun beheer. Dit kenteken kan gebruikt worden voor voertuigen welke (nog) geen kenteken hebben of als voertuigen bewerkt of hersteld moeten worden.
Een handelaarskenteken wordt ook gebruikt als een klant van een autobedrijf een proefrit in een voertuig wil maken. Vaak wordt door het autobedrijf een waarborg gevraagd voor een proefrit, dit heeft niets met het handelaarskenteken te maken, dit is enkel ten behoeve van het bedrijf en de (auto)verzekering.
Aanvragen
Een handelaarskenteken of “groene plaat” kan aangevraagd worden bij de RDW. Gemiddeld duurt dit vier weken (mits alle documenten in orde zijn). Er zijn twee categorieën, een handelaarskenteken met erkenning bedrijfsvoorraad en zonder erkenning bedrijfsvoorraad.
De Rijksdienst voor Wegverkeer erkent drie soorten handelaarskentekenbewijzen:
- Een handelaarskentekenbewijs voor motorvoertuigen (met de lettercombinatie HA, FH of HF).
- Een handelaarskentekenbewijs voor aanhangwagens (met de lettercombinatie OA).
- Een handelaarskentekenbewijs voor brom- en snorfietsen (met de lettercombinatie HC).
Voor het aanvragen van een “groene plaat” vraagt de RDW een jaarlijkse bijdrage, een inhoudingstarief. Deze bijdrage is bedoeld voor de aanvraag, maar ook voor de toezicht door de RDW. Een aanvraagformulier kan gedownload worden op de website van de RDW.
Een aanvraag kan alleen gedaan worden door bedrijven welke geregistreerd zijn bij De Belastingdienst met hoofdactiviteit het herstellen of bewerken van voertuigen in opdracht van derden.
Verzekering
Een handelaarskenteken moet net als ieder ander kenteken in Nederland verzekerd worden. In de verzekeringswereld wordt een groene plaat ook wel een HF of HC plaat genoemd. Als er met een groene plaat gereden wordt moeten altijd de autopapieren in de auto bevinden evenals het verzekeringsbewijs, de zogenoemde groene kaart.
Wegenbelasting
De wegenbelasting voor dit speciale kenteken is enkel afhankelijk van de provincie waarin het autobedrijf zich bevind. Via diverse online tools kunt u gemakkelijk online en gratis de wegenbelasting voor een handelaarskenteken berekenen. Het tarief is veel lager dan een de reguliere wegenbelasting omdat het kenteken (aanhangend aan het voertuig) natuurlijk ook veel minder gebruik maakt van de openbare weg.
Buitenland
In principe mag een handelaarskenteken alleen in Nederland gebruikt worden, maar er zijn enkele uitzonderingen. Zo mag de groene plaat in België en Luxemburg gebruikt worden voor het afleveren en/of ophalen van een voertuig welke bestemd is voor de verkoop of juist aangekocht wordt. In Duitsland mogen enkel bedrijfsvoertuigen met een handelaarskenteken rijden met de voorwaarde dat deze verbouwd, omgebouwd of hersteld dienen te worden (in Duitsland).
Belangrijk: controleer of u de juiste verzekering heeft gekoppeld aan het kenteken voor u hiermee in het buitenland de weg op gaat. Deze regeling omtrent het handelaarskenteken in het buitenland is nog relatief nieuw en het kan dat uw polis dit (nog) niet dekt.
Tip: In bezit van een bedrijfsbus? Waarschijnlijk zult u moeite hebben om een wasstraat te vinden waar de bus in past. Bezoek in dat geval Carwash Zwijndrecht – speciaal toegerust op bestelbussen