Het is niet meer oud nieuws dat de Rijksoverheid elektrisch rijden stimuleert. Elektrisch rijden is eenmaal schoner en zuiniger dan rijden op gas, benzine of diesel. Automobilisten hoeven bijvoorbeeld geen aanschafbelasting (BPM) te betalen als ze een elektrische auto aanschaffen.
Een elektrische auto produceert geen luchtverontreinigend stoffen. De luchtkwaliteit hangt hier namelijk veel af van. Drukke en dichtbevolkte steden hebben bijvoorbeeld het meest last van fijnstof. Huidige elektriciteitsproductie worden fossiele brandstoffen gebruikt zoals aardgas en kolen. Echt ‘groen’ kan je elektrisch rijden op dit moment nog niet noemen. Echter wordt in het jaar 2015 wel meer groene stroom geproduceerd met behulp van windmolens en zonnepanelen. Het milieuvoordeel van elektrisch rijden zal in de toekomst daarom nog groter worden.
Actieradius
Elektrische auto’s hebben nog een beperkte actieradius en zijn dusdanig duur. Actieradius betekent in principe de afstand die een voertuig kan afleggen zonder tussentijds te tanken of dit geval te laden Er zijn bovendien ook nog niet veel modellen op de markt voor het beroepsvervoer. Door het feit dat er op dit moment nog niet genoeg laadpunten zijn in Nederland, wilt de Rijksoverheid elektrisch rijden toch stimuleren door de volgende punten:
- Stimuleren van elektrisch rijden door (semi-) elektrische auto’s vrij te stellen van fiscale bijtelling, motorrijtuigenbelasting en bpm;
- Een samenwerkingsverband aangaan tussen de maatschappelijke organisaties en de overheid: verder met de Formule E-team met als doel elektrisch rijden te stimuleren.
Op dit moment werkt de overheid veel met andere partijen aan Green Deals. In een Green Deal probeert de overheid met duurzame plannen bepaalde knelpunten van bedrijven, maatschappelijke organisaties of overige overheden weg te nemen. Dit gebeurt op verschillende manieren. In de transportsector bijvoorbeeld: de Rijksoverheid ondersteunt graag het gebruik van elektrische voertuigen. Denk hier bijvoorbeeld aan elektrische- leaseauto’s, openbare vervoer en taxi’s. Dankzij Green Deals is er in Nederland voor elektrische auto’s een landelijk dekkend netwerk van (snel-)laadpunten.
Financiële voordelen van elektrische voertuigen
Elektrische voertuigen zijn niet alleen goed voor het milieu maar ze brengen ook wat financiële voordelen met zich mee. Elektrische auto’s hebben lagere energiekosten. De brandstofkosten per afgelegde kilometer hangen af van het type auto, snelheid en je rijgedrag. Diesel kost op dit moment ongeveer 1,51 euro en een liter benzine rond de 1,77 euro. Als je ervan uitgaat dat het brandstofverbruik van een dieselauto 1:20 is, dan betaal je ongeveer 7,5 euro cent per kilometer. Met een benzine auto die op 1:14 rijdt ben je 12,6 euro cent per kilometer kwijt. In vergeleken met een elektrische auto is dit 2 keer duurder. Je betaalt per kilowattuur (kWh) maar 0,28 euro cent. Je kan 1 kWh ongeveer 6 tot 7 kilometer afleggen met de prijs van 4 eurocent per kilometer.
Elektrische voertuigen hebben ook minder onderhoudskosten nodig. Bovendien hoef je voor een elektrische voertuig geen aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit is tot en met 2015 vrijgesteld. Een ander financiële voordeel van een elektrische voertuig is een lagere bijtelling.
Een conventionele auto moet bij elk jaar een bijtelling van 14 tot 25 procent van de catalogusprijs betalen. Als je een elektrisch auto hebt hoef je maar 4 procent te betalen en een hybride auto 7 procent. Dit verschil kan op een lange termijn behoorlijk schelen.
- Wilt u uw oude benzine- of dieselauto te koop aanbieden? Ga dan naar: Auto aan de sloperij verkopen.