Voor veel mensen is een auto een dure uitgave en veel mensen hebben dan ook niet het geld in één keer bij elkaar. Je kunt het geld voor een auto bij elkaar sparen, maar je kunt het geld ook lenen. Een autolening is hier een geschikte lening voor. Bij een autolening kan zelfs de autoverzekering bij de lening inbegrepen zit.
Hoe werkt een autolening?
Een autolening werkt hetzelfde als een persoonlijke lening. Je leent een vast bedrag tussen de 2.500 en 50.000 euro. Het bedrag wordt vooraf vastgesteld en de looptijd van de lening ook. De looptijd van een autolening hangt af van het geleende bedrag. Deze looptijden voor de autolening zijn beschikbaar: 6, 12, 24, 36 of 60 maanden. Het geleende bedrag wordt in één ter beschikking gesteld en je kunt niet nog een bedrag er bij lenen. Het bedrag moet je in de afgesproken termijnen af betalen. Als de lening een looptijd heeft van 6 maanden, zes keer een bedrag aflossen.
Rente
Net als bij een persoonlijke lening betaal je bij een autolening rente over het geleende bedrag. De rente kan verschillen tussen de 1% en de 6%. Het percentage kan per instelling verschillen en is ook afhankelijk van het bedrag dat je leent. De rente betaal je per maand en hierdoor moet je een extra bedrag terug betalen wat je niet krijgt. De rente blijft de hele periode hetzelfde.
Wat moet ik terug betalen?
Stel je wilt 18.600 euro lenen om die nieuwe droom auto te financieren. Je wilt dit bedrag in 5 jaar (60 maanden) terug betalen. In dit voorbeeld is de rente 4,6%. Je betaalt in dit geval 2.256,39 euro rente. De rente moet je op tellen bij het geleende bedrag en dan weet je hoeveel je terug moet betalen. In dit geval moet je 20.856,39 euro terug betalen.
Zijn er nog andere opties dan een autolening?
Jazeker. Een nieuwe manier van autofinanciering is private lease. De laatste jaren is deze vorm van financiering in populariteit toegenomen. Dat komt doordat consumenten weten waar ze aan toe zijn. Zo betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag is tot stand gekomen door een aantal zaken. De eerste is de looptijd. Voordat het leasecontract kan worden opgesteld dient men te kiezen hoelang men wilt gaan rijden. Vaak betreft dit tussen de 12 en 60 maanden. Daarnaast moet er een maandelijkse kilometrage worden gekozen en kun je eventueel enkele opties kiezen op de auto. Deze drie zaken, de looptijd, het maandelijkse kilometrage en de opties, bepalen de hoogte van het maandtarief.
Private lease biedt enorm veel voordelen. Zo heb je geen omkijken naar wegenbelasting, onderhoud, verzekering en hoef je geen (spaar)geld in te leggen. Hierdoor kunnen personen met beperkte financiële middelen toch in een nieuwe auto rijden. Sta je bovendien een keer langs de weg, dan sturen we je de gratis pechhulp naar je toe.
Houd er echter wel rekening mee dat deze manier van financiering geregistreerd staat als persoonlijke lening. Dit kan dus invloed hebben op je hypotheek mogelijkheden. Neem daarvoor contact op met je hypotheker. Tenslotte is het aan te raden om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Een Fiat 500 kan al snel enkele euro’s goedkoper zijn bij de ene aanbieder, wat al gauw een besparing van tientallen euro’s per jaar kan opleveren. Op een site als Privateleaseaanbieders.nl/private-lease/ben je verzekerd van de beste privé lease deals.
Let op: geld lenen kost geld. Dit artikel is een advertentie. Geld lenen bij de geldverstrekker uit dit artikel doet u geheel op eigen risico en verantwoording. Lees eerst de financiële bijsluiter voordat u geld leent.