Afstandsstrepen op de A15

Het ligt in de bedoeling om de snelweg A15 (Rotterdam Maasvlakte – Enschede) veiliger te maken.

Deze druk bereden weg, die het Rotterdamse havengebied en het Europese achterland verbindt en dus een grote rol speelt bij het Europese vervoer, staat bekend als een onveilige weg, waar vaak ongelukken gebeuren.

De ANWB is na een twitter-oproep overspoeld met reacties over de A15 tussen Deil en Valburg. In 24 uur kreeg de verkeersorganisatie meer dan 400 reacties over de oorzaken van de vele ongevallen op dit wegvlak.

Onlangs meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu nog, dat er buiten onderhoudswerkzaamheden tot 2028 niets aan het traject zou worden gedaan.

Pogingen van politie, het bedrijfsleven en ook de ANWB om het ministerie met een oplossing voor het fileprobleem en de verkeersveiligheid te laten komen waren tot nu toe gestrand.

Probleem wordt aangepakt

Nu heeft minister Schultz van Haegen besloten om dit probleem in de nabije toekomst te gaan aanpakken! Zaterdag 14 september kon men in de Telegraaf lezen, dat de minister van Infrastructuur nu wil ingrijpen om deze weg veel veiliger te maken. Rijkswaterstaat denkt dit nu te kunnen oplossen door tekens op het wegdek, die aangeven dat weggebruikers afstand moeten houden. Deze afstandsmarkeringen worden al op meerdere autowegen in diverse buurlanden toegepast .

In de voorbije jaren hebben deze afstandsstrepen in Frankrijk en later in Belgie en Duitsland bewezen de veiligheid op de autosnelwegen te verhogen. Wanneer je via Breda op de Belgische snelweg komt vallen deze direct op.

Als autosloperij hopen wij dan ook dat de maatregelen bijdrage leveren aan een veiligere weg en dus minder auto’s welke total loss afgevoerd moeten worden.